“Kraks vejviser” var så venlig at sende mig en kopi af gadens optegnelser fra hvert 5. år fra 1885 – 1998. Selv om der ikke er konsekvens i optegnelserne mellem husenes ejere (i parantes) og beboere, giver den dog mange oplysninger og hvem der har boet i gaden, på trods af at mange familier især de, der boede til leje, slet ikke nævnt. Listerne kan fås i kopi hos Ole Gade i nummer 22.
Denne kategori er: Nuværende beboere hvis forældre, bedsteforældre og evt. oldeforældre bor eller har boet i gaden:
Nr. 22
Min farfar Ole L. Lorentzen køber huset i 1895 men dukker først op i KRAK i 1900. Han dør i 1902 hvorfor min farmor står opført fra 1905. Min fars navn Georg A. Lorentzen dukker først op i 1920, da han er 33 år – men har boet der siden 1896. Han bor i huset i 73 år.
I 1930 dør min farmor efter at have boet “på aftægt” hos min far i lejligheden i stuen. Kort derefter flytter min fars kusines svigerdatter, Else Johansen, ind i stuen med sin datter Åse, som ved den lejlighed vist nok slår en sælsom rekord, nemlig at bo i samme lejlighed, hvor hendes farmor og hendes farmors farmor (der også er min oldemor) har boet. Dvs. at min mor, farmor og en oldemor alle har boet “på aftægt” i lejligheden i stuen.
P.S. Min mor flyttede ind i 1927 og døde i 1997 og nåede at bo her i 70 år.
Nr. 5
Minna Henriksen er barnefødt i huset og boede i huset i næsten 75 år. Hendes mor – E. Andersen – og far, mormor – J.J. Christiansen – og morfar boede der også – endda fra starten, dvs. at der ikke har boet andre end Minnas familie i huset. Minnas farfar – Carl Andersen – og farmor boede i en kort årrække i nr. 18. Først døde Minna, et par år senere Henry, hvorefter datteren Gitte solgte huset til Reyholds.
Nr. 7 og 14
Henning Hansen blev født i nr. 7 i stuen. Familiens flytning til nr. 14 var noget dramatisk (beskrevet i Glimt nr. 1) står i 1965 som ejer af nr. 14. Han flyttede hjemmefra og årtier senere tilbage til gaden i stuelejligheden i samme hus, som hans far Aksel Hansen og nu afdøde mor Rigmor boede i. Henning solgte huset til Cecilie og Kjartan.
Nr. 38
Povl Petersens far – K.K. Petersen – og mor købte huset i 1931 og flyttede ind i 1934, da der blev en lejlighed ledig og har boet her i 65 år. Langt om længe flyttede lejeren i stuen, således at Oda og Povl og deres 4 børn (heriblandt Arne og Karin Anne som nu bor i huset) kunne få mere at bo i end l. salen idet Povls far og mor boede på 2.sal. Husets regnskabsbog er omtalt i Glimt nr. 11. A.
Nr. 27
Ibi er født i gaden og har boet her i 60 år. Hun har boet her sammen med sin mor – Solveig Christensen – og far, sin mormor og morfar og mormorens to søstre. Iben er omtalt i Glimt 9 – Majdagene 1945
Nr. I.B
Edith Frikke-Schmidt har – med sin afdøde mand – boet her med sin far og mor E. og M. Cortsen, deres navne står første gang i 1930. Da Edith døde som 97-årig købte Christian og Louise huset.
Nr. 8
Eigil Hansens mor Jensine Hansen (Ninas svigermor) køber huset i sidst i 40’erne, idet hun første gang står der i 1950. Eigil døde for nogle år siden, så Nina bor alene. Ninas historie står i Glimt nr. 10.
Nr. 1. C og D
Else Håkansson blev født i 1.D i 1913 og har boet hele sit liv i gaden. 1 1903 købte Elses far karetmager N.F. Nielsen 1.D og boede der sammen med sin første kone og 5 børn samt sin mor J. Nielsen, enkefrue. Elses fars første kone døde og han blev gift igen og fik med hende kun Else. 1 1915 købte de 1.C og flyttede derind. Else boede i gaden i 82 år, indtil hun for et par år siden flyttede på plejehjem. Elses faster boede i 1.D omkring 1907 for hos hende gik min far til ekstra engelsk. Da Else døde, købte Marie og Thomas Vinterberg huset, blev skilt og solgte til Signe og Rasmus.
Andre kategorier af beboere i gaden f.eks. de sure, de skøre, de sjove, de boldfjendske, bohemerne, de børnefjendske m.fl. kommer der historier om næste gang.
Skovgaardsgade og omegns historie, februar 1999
Ole Gade Lorentzen, Skovgaardsgade 22