I 1940´erne flyttede to søstre og to brødre ind i Skovgaardsgade, da de blev gift med hinanden. Aksel med Rigmor og Villy med Ketty.
Kun Ketty lever endnu i nr. 9 i stuen. Hun havde den 15. september boet i gaden i 65 år. Kun Ejgil i nr. 8 har boet her længere – i 68 år.
Ketty og Villy boede først et år i nr. 7 på anden sal mod gaden. Mod gården boede gamle fru Abelquist. Der var adgang til køkken og toilet i kælderen. Men det hjalp meget at Aksel og Rigmor boede i stuen med køkken, hvilket hjalp med hensyn til madlavning og opvask. Et år efter flyttede de til nr. 9 i stuen.
Aksel, Villy og en kollega
Villy og Aksel kom fra Ørsted ved Roskilde, hvor de arbejdede ved landbruget. De tog til København, fordi de begge blev ansat ved Københavns Sporveje. Rigmor og Ketty kom fra Bårse ved Præstø. Rigmor var husholderske i Charlottenlund og senere ekspedient i fiskeforretningen, der hvor Bymann-cykler har udvidet forretningen og Ketty kokkepige på Tuborg. Hvordan Aksel og Rigmor mødte hinanden kan Ketty ikke huske, men at hun mødte Villy til Aksels og Rigmors bryllup er helt sikkert.
Rigmor
Rigmor og Aksel fik Henning i 1948. Villy og Ketty fik Merete i 1949 og nåede diamantbryllup – 65 år – i 2008. Rigmor døde i 1989, Aksel i 2008 og Villy døde i 2009.
Pludselig en dag i 1955 blev Rigmor og Aksel sagt op i lejligheden i nr. 7 stuen. Aksel løb over til Francis Schou, der boede i nr. 12 (og ejede nr. 10 og 14) og råbte STOP – idet han vidste at Schou havde sat huset i nr. 14 til salg. Det lykkedes og familien købte huset og flyttede ind i nr. 14, hvor Henning boede alene efter forældrenes død og solgte til Kjartan og Cecilie i år 2009.
Ketty i vinduet
Som barn så jeg tit de to brødre gå gennem gaden i uniformen på vej til arbejdet. Billedet viser endestationen. Det er vognstyrer Aksel tv., i midten Villy, der solgte billetter i bivognen, hvor han gik rundt mellem folk og th. en kollega som solgte billetter fra en fast plads bagerst i motorvognen. En ligeud kostede 35 øre, en omstigning 45 øre. Linje 3 kørte fra Strandboulevarden gennem Nordre Frihavnsgade, ad Blegdamsvej til Sct. Hans torv og igennem Elmegade, Nørrebrogade og Blågaardsgade til Sydhavnen. Utroligt at tænke på at der fx i Elmegade og Blågaardsgade både kørte sporvogne, biler og cyklister i begge retninger.
Ketty fortæller, at når Villy kørte linje 14 og kom forbi Tuborg, så ringede han hver gang med klokken og fik et vink fra Ketty oppe fra et af vinduerne.
—
Skovgaardsgade og omegns historie, september 2013
Ole Gade Lorentzen, Skovgaardsgade 22