Erindringer fra Wilhelm Marstrands gade: Sikringsrummet

Da arkitekt Axel Feldthaus i 1975 skulle vise sine to huse, nr. 11 og 13, frem for eventuelle købere, kom de ned for at bese kælderen. Her blev han helt højtidelig i stemmen og sagde: ”Og så har vi sikringsrummet”.

”Nå, det er nok dér lystavlen sidder, så man kan skifte sikringerne”, tænkte køberne. Men nej. Højtideligt åbnede han døren ind til et helt beskyttelsesrum, der var indrettet under nr. 11.

Jerndragere i loftet, brikse til at ligge på, et toilet og en håndvask, løse mursten, så man kunne kravle ind til nr. 9, ja, selv en lille aflåselig metalbox til værdipapirer var der.

Indrettet i 1962.

Dels havde arkitekten oplevet 2. verdenskrig, dels var det koldkrigstid med tilspidsning af forholdet mellem USA og Sovjetunionen (Cubakrisen 1961), atomkrigstrussel og i det hele taget et iskoldt politisk klima.

De unge købere, der levede i 1970’ernes hippie-klima med peace, love and understanding opfattede vist ikke helt alvoren bag etableringen af dette sikringsrum. Det blev brugt til pulterrum og i 1993 blev det nedlagt, jerndragerne i loftet fjernet og den oprindelige kældertrappe i nr. 11 genetableret.

Forhåbentlig kommer man ikke til at fortryde nedlæggelsen. The times they are a’changing som Bob Dylan synger.

/Gunvor Bjerre,
Flyttede ind i Wilhelm Marstrands Gade i 1975

Kommentarer er lukket